Румъния ще добива газ от Черно море в края на 2026

...
Румъния ще добива газ от Черно море в края на 2026
Коментари Харесай

Румъния ще добива газ от Черно море в края на 2026 г.

Румъния ще добива газ от Черно море в края на 2026 година или началото на 2027 година, съобщи някогашният министър на енергетиката Вирджил Попеску, представен от телевизия Диджи 24.

Той счита, че добивът ще надвиши потреблението на Румъния.

" Вероятно през идната седмица ще видите известия за решението за вложения в добива на газ в Черно море. Това нещо ще се случи сигурно и двете огромни компании - Romgaz и OMV Petrom, ще стартират вложенията в Черно море ", уточни Попеску.

Страната е мощно подвластна от скъпия импорт за облекчаване на енергийните си потребности

Според него Румъния ще се трансформира в " състезател на районния пазар на природния газ ".

" В края на 2026 година, началото на 2027 година Румъния ще добива газ в Черно море и приказваме за газ, който е доста повече, в сравнение с използваме. Румъния ще стане на процедура снабдител на сигурност, състезател на районния пазар на природния газ ", съобщи той.

Попеску акцентира, че румънската държавна компания Romgaz има капацитет да се трансформира в най-големия производител на природен газ в Европа.

Наемът за него е 220 000 евро дневно, той ще сондира на 2 км дълбочина и на 4 км в канара на дъното

Той разяснява и атомната електроцентрала в Черна вода. “Третият и четвъртият реактор се чака да бъдат въведени в употреба през 2030-2031 година Цели седем години Румъния беше блокирана в договарянията за трети и четвърти реактор с компании от Китай. Седем години бяха изгубени, в случай че бяхме почнали преди седем години, през днешния ден към този момент щяхме да имаме трети и четвърти реактор в деяние ", уточни той.

По думите му през тази година, евентуално през септември, ще бъдат подписани договорите за осъществяването на двата нови реактора на АЕЦ " Черна вода ". Същевременно до края на тази година се чака и подписването на контракт за втората фаза от контрактуваното със Съединени американски щати инсталиране на дребни модулни реактори.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР